Ibland dök jag upp i verkligheten...

2002

Invigning av "Anstaltsdelen" på Museets basutställning

Under söndagen 8 sept. 2002 invigde Anstaltsdirektören Lisbeth Malmqvist och Peter Friberg (m) den nya delen utav Tidaholms museums basutställning.

Lisbeth och Peter klipper invignings taggtråden, FOTO: VB När de båda skulle klippa av taggtråden lyckades Peter klippa sin del, däremot gick det inte lika bra för Lisbeth...
- Jag kom ut, men Lisbeth blev kvar! sa Peter med glimten i ögat.

På museet kan man gå runt i en anstaltskorridor och besöka en skalenlig cell. Vidare finns det mycket att läsa om anstalten. Sist men inte minst finns många av de saker som blivit beslagtagna under åren.

Läs mer om museet på 
kommunens hemsida.

Tillsamman med Johnny Magnusson i Skövde

Johnnny och Peter i SkövdeUnder lördagen  24 aug. kunde Skövdeborna samtala med moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson och Peter Friberg, de tillbringade några timmar i staden. Magnusson och Friberg  samtalade först med väljarna på Commerce och deltog senare i Skövde-moderaternas valupptakt på Gräddhyllan i samma varuhus.

- Valrörelsen har ännu inte tänt till, sa partisekreteraren vid upptakten. Det beror på att socialdemokraterna undviker att ta striden med oppositionen och istället försöker korta fronterna, genom att kopiera borgerliga idéer. Dessa tilltag saknar trovärdighet, eftersom (s) konsekvent röstat emot dessa förslag under de åtta år de suttit vid makten.

- Ett exempel är när socialdemokrater talar om fler poliser. När justitieministern nu lovar 4000 nya poliser, säger han ingenting om att 1000 poliser hinner gå i pension under samma tid. Sossarna intresserar sig inte för det viktiga nettot. Det gör vi med vårt budgetförslag som är finansierat fullt ut, sa Johnny Magnusson.

Valupptakt i Skaraborg

Peter tillsammans med andra Cecilia och 3 * LarsModeraterna i Skaraborg höll sin valupptakt på Mariedals slott utanför Lundsbrunn lördagen den 17 augusti.

Valupptakten var en familjedag med flera aktiviteter kring och i slottet.
Packade kaffekorgar tillsammans med nära och kära, i parken gavs det givetvis möjlighet att bese den anrika slottsbyggnaden.

Upptakten gästades av förste vice talmannen Anders Björck från Jönköping!

Regionbudkavlen kom till Tidaholm

Budkavlen kom till stan...Peter Friberg och andra kandidater mötte upp när Regionrådet Cecilia Widegren kom på motorcykel den 15 aug.

Cecilia åkte runt i Skaraborg med budkavlen som talar om vad moderaterna vill göra i och med Västra Götalands regionen.

Vårkampanjen i Tidaholm

Under Maj och början på Juni så hade moderaterna i hela Sverige "Vårkampanj", vilken innebar att många hushåll fick personliga besök av de moderat företrädarna i kommunerna.

Christina Hjertén och Peter FribergI Tidaholm gick bla Christina Hjertén och Peter Friberg ut och samtalade med tidaholmarna om "Verkligenhetens Sverige". Även en liten enkätet delades ut för att fånga upp vad kommuninvånarna tycker och tänker i ett antal olika frågor.

Den som inte har fått något besök kan gärna höra av sig, så kommer vi gärna med lite information och tar emot era åsikter.

Politiker ute i verkligheten!

Under torsdagen den 2 maj 2002 var den moderate politikern Peter Friberg, som sitter med i socialnämnden, ute i verkligen genom att praktisera i äldreboendet på Solvik.

-Det var mycket givande att känna på den verklighet som personalen arbetar i, säger Peter Friberg, och fortsätter; -Genom att vara med en dag upptäcker man på ett helt annat sätt hur arbetet och arbetsmiljön upplevs, detta är något som man aldrig kan upptäcka vid ett ”enkelt” studiebesök.

Peter praktiserar på Solvik
En liten samtalsstund på Solvik.

Friberg som är kontaktpolitiker för avd. 4 på Solvik har tidigare varit på besök, men då på riktade korta kontaktträffar som återkommer löpande under året. Nu fanns möjligheten att såväl samtala med personalen och de boende, som att upptäcka hur livet på ett äldreboende rullar på med allt det som kan hända under en vanlig arbetsdag.

Utöver att Peter följde med personalen i många av de olika göromålen så fanns det även stunder till samvaro med de boende.

-Även om inte samtalen var djupa, så var det mycket trevligt att lära känna dessa personligheter som de boende är och jag hoppas på att hinna med fler sådana här dagar, avslutar Peter Friberg.

Förenklad Skatteprotest

Sven och Peter utanför SkattemyndighetenUnder lunchen torsdagen den 2 maj befann sig moderaterna utanför den lokala skattemyndigheten i Tidaholm.

Tidaholmsmoderaterna Sven Sandrén och Peter Friberg delade ut en "Förenklad skatteprotest", för att visa på det orimliga i att Sverige har ett av världens högsta skattetryck - trots att vi inte har världens bästa offentliga service.

-Under den tid vi stod och delade ut ”skatteprotesten” så var 98% av de vi träffade positiva till vår broschyr, säger Peter Friberg och fortsätter; Många är irriterade på att t.ex betala moms på skatter, vilket de bl a gör på bensin, eldningsolja och el.

Moderaterna vill att människor själva ska få disponera mer av sin inkomst. Därför föreslår vi bl a att ingen ska betala skatt på de första intjänade 50.000 kronorna på året. Dessutom föreslår vi att barnfamiljer ska ges ytterligare skattelättnader med 15.000 kronor per år och barn. Fastighetsskatten ska inte justeras eller sänkas. Den ska avskaffas!

Valdagen för www.UngtVal.se  i Tidaholm

information om MUF delas ut av Peter till skolungdomar i Tidaholm
Måndagen den 15 april var det startskottet för ungtval.se och redan tidigt på morgonen var Peter ute och delade ut information om MUF till ungdomar som var på väg till skolan.

- Jag tycker att de flesta är positiva till såväl politik i allmänhet som vår moderata politik i synnerhet, säger Peter när han har delat ut allt sitt material och svarat på frågor under morgontimmarna.

www.UngtVal.se på Rudbecksgymnsiet i Tidaholm

Några flickor ut samhällsprogram årskurs 2 tillsammans med politikern Peter Friberg (m) efter samtalet om politikens och personvalets villkor. I förgrunden finns Peters Laptop med personvals hemsida.Några flickor ut samhällsprogram årskurs 2 tillsammans med politikern Peter Friberg (m) efter samtalet om politikens och personvalets villkor. I förgrunden finns Peters Laptop med personvals hemsida.


På Rudbecksgymnasiet i Tidaholm informerade sig eleverna i Samhällsprogrammets årskurs 2 om politikens villkor genom att bjuda in moderatpolitikern Peter Friberg den 4 april, för att han under en timma skulle vara så neutral och opolitisk som det går att vara som partiföreträdare.

Peter gick igenom hur hela valprocessen går till inom partierna med nomineringar, interna provval, stämmor och slutliga listor till de olika valen. Därefter samtalade han och eleverna om hur viktigt det är att ungdomar engagerar sig i de olika frågor som berör dem och att vara med i ett politiskt parti är ett sätt. Andra sätt är att ta direktkontakt med de företrädare som finns inom de olika politiska nivåerna; kommun, landsting och riksdag. 

Just när det gäller att komma i kontakt med ett parti eller en företrädare var nästa stora område som eleverna var nyfikna på. Idag finns Internet och ett antal hemsidor med information, och här kan man hitta såväl partiernas information som kontaktvägar. 

- E-post är ett smidigt sätt, tycker enligt Peter Friberg, och förklarar varför; 
- Du kommer i direktkontakt med mottagaren oavsett tidpunkt på dygnet och kan föra ett första samtal genom att maila varandra, därefter kan man talas vid i telefon eller över en kopp kaffe på stan.

Ett intressant sista ämne var PERSONVAL och Peter som var med redan i valet –98 som personvalkandidat med reklammaterial och egen hemsida förklarade för eleverna såväl fördelar som nackdelar med just personval. Trots de nackdelar som finns med att kanske de mest karismatiska och PR-kunniga kan tränga sig fram så anser Peter att både väljare och partier vinner på att de politiska budskapen kommer ut genom fler kanaler. En annan stor fördel är att man skapar en relation mellan väljare och den politiske företrädaren.

För att personifiera den timmes ”korta” samtalet så fick eleverna avslutningsvis se prov på hur en personvalskampanj kan gå till och Friberg visade dem hur hans egen personvalssida på Internet ser och hur billigt går att driva en kampanj med lite egen praktisk kunskap.

- Det är härligt med så här engagerade ungdomar och som ställer så många frågor när man träffar dem, sa Peter Friberg efter mötet med eleverna. 

Även skolungdomarna och deras lärare ansåg att mötet hade varit upplysande och skett på ett så opolitiskt sätt som det hade varit möjligt.

Jag hoppas att många skolor runt om i landet satsar på www.Ungtval.se och försöker sprida vikten av det politiska arbetet, avslutat Peter Friberg (m) dagens besök.

Ung Företagsamhets mässa i Tidaholm

Under Ung Företagsamhets mässa i Tidaholm, fredagen den 8 mars 2002, träffade Peter många utav de unga utställarna.

Tillsammans med Jörgen talade Peter med ungdomar på mässan
- Att lära sig vad det innebär att driva ett företag och att kunna göra detta med skolans skyddsnät är mycket bra, anser Peter.
- Vi behöver fler företagare med många olika idéer och inriktningar i framtiden, och att kunna prova på detta under ett helt år utan större risker ger ungdomarna en stark självkänsla, säger han vidare.

- Det är fantasiskt med vilken energi dessa ungdomar går in för sin uppgift, avslutar en förhoppningsfull Peter.

Besök på Vårdcentralen med LarsÅke och Cecilia Vårdcentralen fick besök!

Tillsammans med Lars Åke Carlsson och Cecilia Widegren besökte Peter Friberg Tidaholms Vårdcentral under fm fredagen den 8 mars 2002.

Under det senaste två åren har vi besökt personalen och talat med dem om deras kamp att få driva den på entreprenad.
Deras förhoppning har varit att få driva vårdcentralen på ett bättre sätt så patienten skall komma i centrum.