Det händer  något i år med...

2010

Årets aktiviteter kommer att fyllas efterhand..
 

Så här såg min personvalskampanj ut

Jag tar ansvar och agerar även
i de obekväma frågorna!

Valbroschyr 2010 för Peter Friberg, moderat metallare och personvald politikerSå löd min rubrik på den personliga valbroschyren i valet 2010.
Om du inte fick den utav mig så kan du läsa och ladda ner den här genom att klicka på bilden till höger. (126 Kb PDF)

Du kan även titta på de olika valsedlarna i de tre valen;

  • Kommunfullmäktige Tidaholm
  • Regionfullmäktige Västra Götaland
  • Riksdagen

Genom att klicka på "Valet 2010" och respektive val i den blå menyn överst på valinfo sida.

Stort tack till alla er som gjorde ett kryss på valsedeln framför mitt namn, och även ett tack till alla er som röstade på moderaterna.

Kontakta mig gärna,
Vänligen Peter Friberg

Besöker Radio Tidaholm FM 101,6

Peter Friberg (M) besöker studion hos Radio Tidaholm FMDen 1:e oktober invigde Radio Tidaholm FM sin ombyggda studio på Hellidsberget.

Under dagen blev det en liveintervju och lite annat. Jag har under året även medverkat i Sommarpratare :)

På bilden fr.v.:
Erik Ezelius, Niclas österberg, Peter Friberg

Partiutfrågning i Velinga Bygdegård

Ikväll (tisdag 7 sept) har det varit en en paneldebatt i Velinga Bygdegård. Samtliga partier som ställer upp till Kommunfullmäktige hörsammande inbjudan från Landsgruppen "Byalagen i Tidaholms Kommun".

Tillsammans med Michael Brisman representerade vi Moderaterna.

PEter Friberg medverkar i partidebatt i Velinga Bygdegård

Grundfrågorna handlade om:

Kommunalservice, Företagande, Expansion och utveckling, samt Visioner.

Sammanfattning lär komma i VästgötaBladet i veckan...

Nu kör vi på i valrörelsen :)
 

Regionturné i Tidaholm

Under söndagen den 29 augusti var det full fart vid valstugan och utanför matbutikerna i Tidaholm.

Regionråden Johnny Magnusson och Gunilla Levén kampanjade tillsammans med regionkandidaterna; Anna Johansson (Hjo), Lars-Åke Carlsson (Karlsborg), Tord Gustafsson (Skövde) Linn Brandström (Töreboda) och Peter Friberg (Tidaholm).

Bland de lokal moderaterna fanns bla Michael Brisman, Johan Liljegrahn, Bill Malm, Ida Davidsson.

Full fart för Tidaholm, tre veckor kvar till valnatten.
 

Träffpunkt Allians Skaraborg

Under torsdags eftermiddagen den 26 augusti var det Träffpunkt Allians Skaraborg vid Alliansens valstugan i Tidaholm.

Peter Friberg, Ulrica Karlsson, Cecilia Widegren

Fem av våra sex ledamöter var med under dagen och de var Cecilia Widegren (M), Lars Elindersson (M), Ulrika Carlsson (C), Holger Gustafsson (KD) och Christer Winbäck (FP).

Samtal med unga väljare

Många var vid valstugan

Ett antal av de lokala politikerna mötte och bjöd de besökande riksdagsledamöterna på fika. Flera tidaholmare stannade till och ställde frågor samtidigt som sörplade lite varmt kaffe och tuggande på lite hembakat.

Full fart i Alliansen
 

Samtal med Anna Maria Corazza Bildt i Skarav

Idag (23 augusti) har Anna Maria Corazza Bildt (EU-parlaments ledamot) varit på besök i Skaraborg och under kvällen hade hon ett trevligt möte på Rosers i Skara.

Anna Maria Corazza Bildt i Skara

Anna Maria Corazza Bildt i Skara

Anna Maria talade dels om valrörelsen (även lite om EU-parlamentet) och en hel del om hur viktigt att vi har en god matkultur, entreprenörsskap och hur vi stiftar lagar på rätt sätt för både näringen och konsumenten.

Mötet avslutades med en enkel pastabuffé och lite småprat. Tillsammans med några andra fick jag en ytterligare en timmes trevlig pratstund med Anna Maria.

Alltid aktiv, Peter.
 

Valkampanjer under vecka 33

Den här veckan har det varit valkampanjer lite varstans i Skaraborg.

Veckan började med att Filippa Reinfeldts kampanj buss kom till Skövde på tisdag em, för att sedan fortsätta till Lidköping där det var valupptakt för moderaterna i Skaraborg.

Valupptakt i Lidköping Charlotte, Hillevi och Filippa på scen
Lars Hjertén och Lars Elinderson flankerar några tidaholmare Filippa Reinfeldt pratar vid kvällen middag
Filippa Reinfeldt talar vid middagen
Bill, Peter och Michael

Hemma i Tidaholm var det onsdag och lördag på torget som brukligt är.

Fredag em/kväll var det invigning av valstugan i Falköping

Håkan Arneson och Peter Friberg samtalar
Håkan Arnesson och Peter Friberg samtal i Falköping
 

Valreklam på bilen inför valet 2010

Valreklam på bilden inför valet 2010
Då är reklamen inför valet 2010 på bilen :)

Förhoppningsvis kommer den att synas i såväl i Tidaholm, Skaraborg och i resten av vår region, Västra Götaland. Kanske är du en av dem som kryssar framför mitt namn på valsedeln. Du vet väl att jag kandiderar på samtliga tre valsedlar.

Peter, Din personlige politiker.

Resumé efter Almedalsveckan 2010

Vad är en vecka i Visby under Almedalsveckan…
Ja, så kan det låta om jag travesterar Askungen lite grann. Detta var mitt första besök under dess långa historia och det var verkligen värt besöket.

Peter Friberg i Almedalen tillsammans med makarna OlofssonVisst är 1398 seminerier under sju dagar ”lite” mycket att hinna med, men kan ju alltid plocka ut några godbitar som faller in i det egna intresset. Innanför Visbys ringmyr fanns allt från småföreningar som ville visa upp vad just de kan erbjuda till stora multinationella företag.

Utöver de traditionella partiledartalen så var jag på MS Sigyn som hade en utställning och rundvandring angående kärnkraften. På kajen var det utställningar med elbilar från ett flertal bilmärken, därtill var det ett antal seminarier om energi i allmänhet.

Givetvis var jag även på några seminarier om vården och dess utveckling. Kriminalvården hade ett samtal om hur man jobbar med ”mäns våld mot kvinnor”, samt om fotbojor. Därtill hann jag med lite försvarsfrågor, samt debatter om Ipred och Internet som bland annat handlade om upphovsrätten. Självklart var det ett antal från Piratpartiet närvarnade…

Aftonbladet hade lunchseminarier varje dag, samt Sveriges Radio sände livedebatter flera gånger om dagen.

När dagarna övergick till kväll så kom det självklara minglet igång och det fanns möjlighet att knyta många kontakter under mottot, mina vänner är dina vänner.

Som jag inledde texten ”Vad är en vecka i Visby under Almedalenvecka”, självklart skall jag dit nästa år igen och förkovra mig ännu mer.
 
Ständigt aktiv, Peter

Klickbara bilder finner du här nedan

Sommarpratare på Tidaholm FM

Under vecka 27 sände Tidaholm FM 101,6 en programserie med lokala sommarpratare.
Varje sommarpratare fick 1 timme i etern för att berätta om sig själv och spela sin favoritmusik!
(Repris måndag 12 juli hela dagen, se deras hemsida)

Tillsammans med Curt "Turbo" Gustavsson, Peter Sveder, Arne "Facet" Svensson och
Judith Martinez Åkesson har jag varit en av dem som fick denna roliga uppgift.

Vill du lyssna på mitt program igen eller om du missade det...
Så finns det att ladda ner här i MP3-format (82MB)

Trevlig sommar, önskar Peter
 

Samtalskampanj i Tidaholm

Det är en vanlig torgdag i Tidaholm och massor av folk av rörelse för att handla, träffa folk och skvallra lite grann…. och mitt bland alla torghandlare och tidaholmare fanns moderaterna med ett stort parasoll och kampanjmaterial.

Aktiviteten är en uppföljning på Solros-tävlingen och samtalskampanjen som var under mitten av maj.

Peter Friberg samtalar med en tidaholmare om förändringar coh förbättringar av TidaholmDenna dag handlade om att lyssna av vad väljarna vill och det genom frågan ”Vad vill du förändra eller förbättra?” Aktiviteten var uppskattat utav dem som stannade och ville dela med sig av synpunkter och idéer.

- Att vara förtroendevald innebär att man är lyhörd för vad folk i allmänhet tycker och tänker, samt ärligt försöker förverkliga det man utlovat, och därför är det viktigt att vara ut bland väljarna, säger Peter Friberg som är andra namnet på tidaholmsmoderaterna lista till Kommunfullmäktige.
 

Moderat 1:a maj 1985 och 2010

Det är nu 25 år sedan jag var med i 1:a maj tåget i Tidaholm och vad har hänt sedan dess…

Eftersom jag har varit medlem i fackförbundet Metall sedan 1983 var det naturligt för mig att som arbetare/löntagare gå med i tåget under parollen ”Fred, Frihet och Rättvisa”, speciellt då facket lokalt uppmanade ALLA medlemmar att demonstrera. Speciellt som det var en socialdemokratisk regering som hade makten.
Från Västgöta-Bladet om 1:a maj och Peter Friberg, moderat metallareAtt jag inte var välkommen är väl ett ”understatement”, trots det hänvisade jag till att jag var medlem i Metall, LO och uppmanad via fackets medlemsblad ;-) .

Då som nu så hänvisar sossarna och den så kallade arbetarrörelsen att vi som är ICKE socialister inte har där att göra!!!

Man kan fråga sig när arbetar-/löntagarrörelsen skall frigöra sig från det historiska oket och inse att fackförbundens medlemmar har alla möjliga partisympatier.

I min värld så är man medlem i det fackförbund som representerar den yrkeskategori som man tillhör. När det gäller politik så är man medlem alternativ röstar på det parti som ligger närmast den egna ideologin.

Jag är väl medveten om det historiska att arbetarna på 1800-talet bilda fackförening och LO, för att därefter bilda det socialdemokratiska partiet, men man kan inte leva kvar i denna historiska trollbundenheten då allt är föränderligt.

Det finns många fackförbund som har insett att för medlemmarnas bästa så är de opolitiska. Dessvärre har inte LO-förbunden insett detta ännu, utan fyller sida upp och sida ner med det socialdemokratiska budskapet i sina medlemstidningar för att ”hjärntvätta” medlemmarna.
De har genom åren bara visat upp kandidater med ”S”-stämpel att rösta på, trots att sossarna bara har c:a 35% av rösterna. Inte ens Vänster har fått vara med…

I dagens Västgöta-Blad säger Tidaholms då som nu ledande socialdemokrat Curt B Gustavsson; ”Man får inte vara med i tåget om man inte står bakom de socialistiska idéerna.”
Trots detta så vill man att alla skall vara med i facket och ”arbetarrörelsen”.

Under de 26 år som jag var anställd på ”bruket” i Tidaholm så ville medlemmarna ha mig som skyddsombud från början av 90-talet fram till nedläggningen. Det kan ju tilläggas att det var jag som tvingade företaget att bygga tanklager för hanteringen av Isocyant i ett av husen, med hot om att stänga fabriken annars. Det var även jag som formade konceptet att få helgersättning på alla inarbetade dagar, vilka innan dess hade varit obetald när de utföll.

Man behöver inte vara socialist för att värna om sin arbetsplats och sina arbetskamrater.

Det är dags att göra att fackförbund till FRIA fackförbund utan bindning till ett visst parti och bidra ekonomiskt till det.
 
Upp till kamp!
Peter Friberg, moderat metallare
 
artikeln som PDF

Nytt besök i verkligheten

Idag (19 april) hade jag förmånen att få besöka Vårdcentralen i Tidaholm en hel dag för att träffa patienter och personal.

Det var intressant och inspirerande att få höra hur patienterna upplever så väl Primärvården som vårdkedjan i helhet. Givetvis finns det olika uppfattningar om hur bra eller dåligt det fungerar, samt vad som kan göras bättre. Det var även lite frågor om Vårdvalet som infördes i oktober förra året.

Även samtalen med personalen var givande om deras arbetssituation och deras syn på den ”nya” primärvården, som i vardagstal kallas VGPV (Västra Götalands PrimärVård) var värdefull för mig som sjukvårdspolitiker i Regionen.

Alla synpunkter noterades under dagen och kommer att funderas över, samt hur jag och mina kollegor skall skapa en ännu bättre vård.
 
Affischen om mitt besök på Vårdcentralen
Affischen om mitt besök på Vårdcentralen

Med hänsyn till de enskilda patienterna så togs inga bilder inne på vårdcentralen, så ni får nöja er med affischen och entrébilden.

Affischen utanför entrén till Vårdcentralen i Tidaholm
Affischen utanför entrén till
Vårdcentralen i Tidaholm

Peter Friberg (M)
Ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skarborg
 

Kommunala Rikskonferensen i Göteborg 2010

Under helgens kommunala rikskonferens som arrangerades av moderaterna på Svenska Mässan i Göteborg så deltog tre moderater från Tidaholm och det var Ida Davidsson, Bill Malm och Peter Friberg.

2500 moderater på inspirerande konferens

Tillsammans med 2500 moderater från 251 kommuner runt i landet fick vi uppleva många bra seminariepass, anföranden av partisekreterare Per Schlingmann, finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt, samt utfrågning av moderata talespersoner inför valrörelsen och en presentation av valkampanjen.

Bill, Peter och Ida på kommunala rikskonferensen

Anders Borg höll under fredagen ett riktigt brandtal under Kommunala Riks i Göteborg. Den slutade med stående ovationer från 2 500 moderater som samlats från landets alla hörn.

Givetvis gavs det tillfälle till mingel och underhållning på kvällen, och bland annat utav Alcazar.

Fredrik Reinfeldt håller tal på Kommunala Riks i Göteborg

Fredrik Reinfeldt fick stående ovationer redan vid ingång inför sitt tal på lördagen. Fredrik som är en mycket god talare höll ett mycket informativt och intressant tal.

Det var lärorika och trevliga dagar på Moderaternas kommunala rikskonferens på.

Lyssna på Fredrik Lyssna på Anders
   

Vad händer med fordonsindustrin

Under torsdagen den 8:e april var det en företagarlunch på Marbodal Center där Svenåke Berglie, VD för Fordons Komponent Gruppen, berättade om vad som händer nu...

Det var ett intressant möte med både frågor och funderingar från de närvarande företagarna och även några av kommuns toppnamn ;-)

Svenåke Berglie, VD för FKG
Svenåke Berglie, VD för FKG berättade om fordonsindustrin.

Bland åhörande företagare fanns även några politiska toppnamn ;-)
Bland åhörande företagare fanns även några politiska toppnamn ;-)
 

Den moderata valsedeln till Kommunfullmäktige

Nu är tidaholmsmoderaternas valsedel till Kommunfullmäktige spikad och jag fick placering nr 2. Jag tackar medlemmarna för deras förtroende och skall göra allt i min makt för att leva upp till det.

Peter Friberg och de övriga i det moderata laget
Några av moderaterna på listan till Kommunfullmäktige i Tidaholm
 

LabbåsRevyn 2010 - År'a går

Nu kör LabbåsRevyn för fulla hus på SagaTeatern och det är många fantastiska nummer som alltid från det engagerade revygänget, bra texter, bra dansnummer och "påhopp". 

Personligen fick jag en "kärleksfull" släng av sleven tillsammans med Turbo Curt i numret "Mitt i en bonnabygd". Men visst är det trevligt att man som politiker gör saker som kan roa befolkningen istället för att reta upp dem. Alla har vi våra egenheter, mina var var med i revynumret.
Jag måste säga ett texten (som finns med i programbladet) var mycket underfundig och roande. Man måste leva med glimten i ögat ;-)

Labbåsrevyn gör ett nummer om de politiska profilerna Peter Friberg (m) och Turbo Curt (s)
Labbåsrevyn gör ett nummer om de politiska profilerna
Peter Friberg (m) och Turbo Curt (s)
 

Studiebesök i verkligheten hos Polisen

Nu fick jag chansen att återuppleva det studiebesök jag gjorde hos Polisen i Tidaholm 2001 och då jag fick åka med för att uppleva en nattpatrulls arbete.

Nu idag (10 februari 2010) har jag åter fått tillfälle att vara med en polispatrull under ett dagspass. Tillsammans med polismännen Ulf Persson och Kjell Albinsson fick jag uppleva polismannens vardag med allt vad det kan innebära. Bland annat så handlade det om delgivning, spana efter efterlysta och liknande individer… Vidare fick jag vara med vid alkohol- och fordonskontroll längs vägarna. Samt inte att förglömma ett överfallslarm, vilket innebar en snabb resa med blåljus :-)

Trots alla dessa aktiviteter så var den största behållningen att få samtala med poliserna om deras vardag, den ökning av kollegor som de fått efter den borgerliga regeringens satsning på just polis, samt för- och nackdelar med vissa teknikutvecklingar.

Det var en mycket givande dag och jag vill ge Ulf och Kjell ett stort tack för en givande dag.

Jag har för avsikt att göra fler ”nedslag i verkligheten” under våren och sommaren. Vill du att jag skall komma till din arbetsplats, så kontakta mig gärna.
 

Alkohol- och fordonskontroll utanför Tidaholm, Polis Ulf och Peter Friberg (moderat)
Alkohol- och fordonskontroll utanför Tidaholm, Polis Ulf och Peter Friberg
 

Nu är det åka av med blåljus på ett överfallsalarm, Peter Friberg (moderat) i baksätet
Nu är det åka av med blåljus på ett överfallsalarm, Peter Friberg i baksätet

Hälsningar, en pistol och batonglös ”aspirant”.
Peter Friberg (M)
 

Året 2009 som gick och ett Gott Nytt 2010!

Året 2009 har varit ett innehållsrikt år, även om det inte alltid har varit så positivt med tanke på finanskris och företagsnedläggningar.

För oss i Tidaholm var väl nedläggningen utav IAC det värsta dråpslaget, vilket även drabbade mig personligen, och det kommer att ta lång tid att få tillbaka en eller flera verksamheter som kan fylla det hålet.

De kommunala verksamheterna (skola och omsorg) klarar sig än så länge ganska väl, mycket tack vare att den borgerliga regeringen har tillfört kommun totalt 17 miljoner. Och det är ju tur det eftersom det kommunala fjärrvärmeverket inte har gett något tillskott i kassan, utan tvärtom kostat skattebetalarna 13 miljoner i extra aktietillskott för att hålla ekonomin i ”balans”.

Den lokala politiska debatten har väl inte varit så speciellt hård, utan alla partier har försökt att finna gemensamma vägar ur krisen.

Nu stundar det nya friska 2010 framför oss och en kommande valrörelse där det gäller att visa på det positiva som vi i Alliansen står för och vad vi vill åstadkomma i framtiden. Riksmedia och de ”RödGröna” har under det senaste året försökt att ”smutskasta” det mesta utav regerings politik, även för sådant som de själva har varit med att besluta om (ex. pensionsöverenskommelsen).

Jag ser med tillförsikt på det kommande året och hoppas på att alla ni andra gör likaledes, samt att vi får många trevliga pratstunder med varandra framöver.

Jag önskar er alla; Gott Nytt 2010!
Peter Friberg (M)