Till förra sidan!Motion till Tidaholms Kommunfullmäktige:
Peter Friberg, Holmavägen 28, 522 91 Tidaholm 
e-mail
peter.friberg@moderat.se
mobil 070-533 68 23, bostad 0502-402 33, fax 0502-402 20

Klicka här för UTSKRIFT

Kommunalisering av polisverksamheten på försök.

29 augusti 2005

Kommunalisering av polisverksamheten på försök.

Motionen i sin helhet
Frågan om kommunala poliser har tagits upp på senare tid över hela landet. Under de senaste fyra åren har 78 polisstationer stängts. Det betyder inte att poliser försvinner från kommunen, men deras synlighet och närvaro minskar och avståndet till medborgarna ökar. Närpolis har blivit fjärrpolis.
Sedan 1965 är polisen statlig efter att tidigare varit kommunal. Staten har på senare tid centraliserat polisverksamheten alltmer. Idag utgör hela Västra Götalands län med 1,5 miljoner innevånare en polismyndighet. Det kan förstås inte fungera på ett tillfredställande sätt. Tryggheten i lokalsamhället kan bäst åstadkommas med en lokal polis. Det är ett rimligt krav att polisen skall finnas till hands när man behöver den. Trots förtjänstfulla insatser av många enskilda poliser talar tendenserna på ”säkerhetsmarknaderna” ett tydligt språk. Nära var tredje kommun anlitar idag bevakningsföretag eller liknande för uppgifter som polisen normalt är ansvariga för.
För att uppnå verklig effektiv brottsbekämpning måste den ena handen veta vad den andra gör, mellan å ena sidan polisen och å andra sidan kommunen som redan svarar för så centrala brottsförebyggande instrument som socialtjänst, skola och boendeplanering. Det kan inte vara rimligt att som svar på dagens poliskris inte ens pröva nya idéer för en kommunal polis.

Vi föreslår på:

Att Tidaholms kommun ansöker om att få pröva en kommunalisering av polisverksamheten eller delar av denna.

Tidaholm 2005-08-29

Samtliga fullmäktige ledamöter i Moderaterna,
Michael Brisman   Peter Friberg   Gill Bergh   Sven Sandrén   Ambjörn Lennartsson
samt
Folkpartiet, Kristdemokraterna o Centern